Search
Close this search box.

8 KËSHILLA MBI USHQIMIN

  1. Dëgjo cfarë ushqimesh refuzon trupi yt. Nëse një ushqim të jep fryrje barku, lodhje apo mungesë përqendrimi, zvogëloje në sasi ose evitoje si ushqim.
  2.  Mos u ndiej në faj kur ndonjëherë nuk ushqehesh shëndetshëm. Nëse zgjedh të konsumosh një ushqim që nuk konsiderohet i shëndetshëm, shijoje deri në kafshatën e fundit. Ndjesia e fajit në përfundim te tij i bën dyfish dëm trupit. Këshillë! Kujto që herën tjetër ke në dorë të bësh zgjedhje më të shëndetshme për veten tënde.
  3. Mos u fikso pas cdo kafshate, por ruaj balancën e përgjithshme. Një pjatë me peshk, perime nuk të dobson dhe as nje racion ëmbëlsirë nuk na shëndosh. Por të dyja të përsëritura në kohë mund të japin rezultate pozitive apo negative.
  4. Kaloritë nuk janë njësoj. 200 g bukë integrale, nuk është njesoj me 200 g bukë të bardhë. E para ka më shumë vlera ushqyese, tretet më ngadalë dhe na mban të ngopur më gjatë. Ndërsa e dyta ka më pak vlera ushqyese, tretet shpejtë dhe na sjell urinë më herët.
  5. Përtypu mirë, ushqehu ngadalë. Përtypja e mirë dhe ushqyerja e ngadaltë, përmirësojnë tretjen dhe ndihmojnë në përthithjen më të plotë të ushqimit.
  6. Sa më e fortë stërvitja, aq më të rëndësishme karbohidratet. Sa më intensive stërvitja, aq më e rëndësishme është të konsumojmë karbohidrate para saj. 1 g për kg peshë trupore, rreth 1 orë para. Nëse stërvitesh fortë në mëngjes, sigurohu të kesh ngrënë karbohidrate në darkë.
  7. Konsumo ushqime të fermentuara. Për një tretje dhe shëndet më të plotë, përfshi ushqimet e fermentuara, si kos, kefir, turshi, etj.
  8. Tejngopja/karbohidratet e larta, ulin përformancën mendore. Konsumi i lartë i karbohidrateve apo mbingopja ulin aktivitetin mendor dhe na vendosin “në gjumë”. Prandaj evitoji gjatë takimeve, punëve apo situatave që kërkojnë aktivitet të lartë mendor.
Scroll to Top