Search
Close this search box.

10 GABIMET QË BËJMË KUR DUAM TË DOBËSOHEMI

  1. Dietat drastike. Konsumi shumë i ulët i kalorive ditore. Në fillim patjetër që mund të kesh rezultat, por me kalimin e kohës metabolizmi ngadalsohet, niveli i energjisë bie, gjumi nuk është i mirë. Këshillë! Sigurohu që ushqimi të jetë i balancuar dhe i bollshëm me nutrientë. Gjithashtu ngrihu nga tavolina jo tejngopur.
  2. Mungesa e aktivitetit ditor. 45-60 minuta stërvitje në ditë është shumë mirë, por nëse do të përshpejtosh rezultatin, duhet të shfrytëzosh momentet e ditës që të jesh sa me aktiv. Këshillë! Vendos objektiva te tilla si 10.000 hapa në ditë, shkallët në vend të ashensorit, lër makinën dhe ec në këmbë, 5-10 squat çdo 30 minuta qëndrim ulur, sport, kërcim, etj.
  3. Shumë ushtrime kardiovaskulare dhe pak ushtrime që forcojnë muskujt. Patjetër që me ushtrime kardiovaskulare si vrapi etj, mund të humbasim peshë, por është stërvitja e muskujve që e mban trupin të fortë, të tonifikuar dhe posturën e rregullt. Këshillë! Bëj ushtrime kardio me intensitete të ndryshme 3 – 6 herë në javë për 15 – 45 minuta plus 3 – 4 herë në javë stërvitje me pesha, peshë trupi, llastiqe ose yoga, pilates, etj
  4. Gjumë jo i mirë. Mungesa e një gjumi të mirë sjell një disbalancë hormonale dhe metabolike. Kjo rrit hormonin e stresit, kortizolin, i cili shton masën dhjamore dhe ul masën muskulare. Këshillë! Plotëso orët e nevojshme që të ngrihesh i shlodhur dhe energjik. Gjithashtu dremitjet disa minutëshe në mesdite janë shumë rigjeneruese
  5. Mosnjohja e ushqimeve që konsumojmë. Disa ushqime janë në sasi të vogla, por kanë shumë kalori, siç janë yndyrnat, vajrat, frutat e thata dhe kryesisht ushqimet e ambalazhuara. Këshillë! Kërkimi në internet apo në aplikacione të ndryshme si “MyFitnessPal” për vlerat dhe kaloritë e ushqimeve, na ndërgjegjëson dhe na ndihmon që të kujdesemi për sasitë e ushqimeve KUJDES! Kjo është vetëm për qëllim ndërgjegjësimi dhe JO të fiksohemi pas numrave.
  6. Ngrënia e pandërgjegjshme. Jemi para telefonit apo televizorit dhe marrim një tas me fruta, fruta të thata, etj dhe hamë pa llogaritur se sa duhet të hamë. Kjo pa e kuptuar sjell një konsum shumë të lartë kalorish. Këshillë! Merrni gjithmonë sasi fikse ushqimi
  7. Fiksimi pas ushtrimeve të barkut. Kalojmë një kohë të gjatë me ushtrime të ndryshme duke punuar për pjesën e barkut, por nuk funksionon ashtu. Nëse do të humbasësh masë dhjamore, duhet të punosh me ushtrime që vënë në punë shumë grup muskujsh njëkohësisht. Këshillë! Ushtrimet e barkut janë shumë të nevojshme, por nuk duhen tepruar. Këto ushtrime në vetvete nuk mund të heqin masë dhjamore, prandaj rreth 10 – 15 minuta 2 – 3 herë në javë mjafton.
  8. Mungesa e një motivi të fortë dhe objektivave konkret. Duhet të gjejmë një arsye të fortë përse po e bëjme këtë gjë, përse duam të humbasim peshë dhe mbahu fort pas asaj arsyeje. Mos u nxit thjesht nga një fjalë apo një koment i dikujt, por gjej një arsye që ka rëndësi për ty dhe përdore si karburant për të vazhduar më tej. Këshillë! Vendos objektiva fikse dhe të realizueshme si psh, të humbas 2-3 kg masë dhjamore në muaj. Arritja e vazhdueshme e këtyre objektivave të shtyn dhe të motivon të vazhdosh më tej.
  9. Mungesa e një grupi/personave mbështetës. Gjej një person ose grup personash që të mbështetsin të arrish objektivat që ke. Këshillë! Përfshije veten në atmosfera që të nxisin.
  10. Mungesa e durimit. Çelësi i kësaj loje është DURIMI. Trupat janë të ndryshëm, ti ke ritmin tënd të ndryshimit, ndryshe nga dikush tjetër. Prandaj mos u mat, mos pretendo të ndryshosh brënda dy javëve. Këshillë! Jepi kohë trupit të ndryshojë.
Scroll to Top